Sałatka ze słoika to prosty pomysł na pyszny lunch,który można zabrać do pracy. Dlaczego akurat warstwowa i w słoiku? Ogólnie zamysł jest taki, że tak zebrane składniki polane dressingiem nie tracą na chrupkości. Sałatka nie nasiąka oliwą i jest smaczniejsza.
SAŁATKA ZE SŁOIKA
Składniki:
(na 2 porcje)
1 szkl ugotowanej kaszy quinoa (u mnie czerwona,może być dowolna)
1 mała marchew
1 avocado
1/2 puszki cieciorki
1/2 ogórka świeżego
garść kiełków rzodkiewki
2 jajka ugotowane na miękko
2-3 pomidory suszone
1 łyżeczka posiekanego koperku lub świeżej bazylii
dressing:
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
2 łyżki octu
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na tarce. Avocado kroimy w grubą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórka kroimy w kostkę.
Pomidory suszone siekamy drobno, mieszamy z posiekanym koperkiem lub bazylią oraz cieciorką.
Na dno słoika wkładamy warstwę marchewki, następnie ugotowanej kaszy, potem cieciorkę z pomidorami. Kolejną warstwę robimy z ogórka, avocado i kiełków rzodkiewki. Całość polewamy dressingiem. (mieszamy oliwę, ocet oraz sól i pieprz).
Sałatkę podajemy z ugotowanym na miękko jajkiem na wierzchu.
W pracy można zawartość takiego słoika przełożyć do miseczki, wymieszać, dodać jajko na miękko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz