Czekoladowy herbatnikowiec to ciasto bez pieczenia, takie trochę kryzysowe, które robię kiedy nie chce mi się piec albo brakuje pomysłu na coś słodkiego do kawy. Potrzebujemy do niego serek mascarpone, dwie czekolady, śmietanę i herbatniki. Samo wykonanie zajmuje nie wiele czasu, a efekt jest bezbłędny. Deser prosty, ale godny uwagi.
CZEKOLADOWY HERBATNIKOWIEC
Składniki:
500 g mascarpone
600 ml śmietany 30%
1 czekolada gorzka
1 czekolada biała
300 g herbatników typu petit
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
masa czekoladowa ciemna:
1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody i studzimy.(ja żelatynę mieszam z wodą i wstawiam na 15 sekund do mikrofali)
Podgrzewamy 150 ml śmietany i rozpuszczamy w niej 100 g czekolady gorzkiej, po rozpuszczeniu studzimy. Przestudzoną mieszankę czekoladową miksujemy z 250 g serka mascarpone i skórką pomarańczową, a następnie delikatnie łączymy z 150 ml śmietany ubitej na sztywno i przestudzoną żelatyną.
Analogicznie przygotowujemy masę jasną tylko do jasnej zamiast skórki dodajemy ekstrakt waniliowy.
masa czekoladowa jasna:
1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody i studzimy.
Podgrzewamy 150 ml śmietany i rozpuszczamy w niej 100 g białej
gorzkiej, po rozpuszczeniu studzimy. Przestudzoną mieszankę czekoladową
miksujemy z 250 g serka mascarpone, a następnie delikatnie łączymy z 150
ml śmietany ubitej na sztywno i żelatyną oraz ekstraktem waniliowym.
Na dno foremki układamy warstwę herbatników, na niej rozprowadzamy 1 część masy czekoladowej ciemnej, następnie układamy kolejną warstwę herbatników, które przykrywamy 1 częścią masą z białej czekolady. Układamy kolejną warstwę herbatników, drugą część masy z ciemnej czekolady, ponownie herbatniki a na nich drugą część masy białej. Na wierzchu układamy herbatniki. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą lub bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz