sobota, 4 maja 2019

Zupa z botwiny


Zupa z botwiny, czyli młodych buraczków powinna się znaleźć w każdym wiosennym jadłospisie. Nie każdy jednak lubi intensywny smak listków i buraczków. Ja osobiście nie przepadam za zupami z buraków, chociaż w innej postaci buraki lubię bardzo, no ale, że tą zupą zachwyca się moja mama, z która to zupa mi się nieodzownie kojarzy, to wiosną obowiązkowo musi być na naszym stole. 
Przy okazji tych kulinarnych wspomnień chciałabym Wam polecić produkty Manufaktury Wielkopolskiej, która tak samo jak nasz mamy, ceni tradycyjną kuchnię i smaki. W swojej ofercie posiada naturalne miody, konfitury oraz kompoty. Wejdźcie na stronę https://www.manufaktura-wielkopolska.pl/, zróbcie zakupy, a na hasło: durszlak10 otrzymacie 10% rabat. Promocja trwa do 30 czerwca 2019r.



ZUPA Z BOTWINY


Składniki:
1 marchew
ok. 1 l bulionu warzywnego
1 pęczek botwiny z burakami
2-3 małe ziemniaki
śmietana do zabielenia
1 łyżka mąki+ 1/2 szkl wody (opcjonalnie)
2 łyżki octu lub soku z cytryny
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Buraki i botwinę myjemy dokładnie. Botwinę siekamy drobno, buraki obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plastry jeśli są naprawdę malutkie. 
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchew ścieram na tarce. 
Do bulionu wrzucamy marchew i ziemniaki, a kiedy zmiękną dodajemy botwinę i buraczki. Gotujemy chwilę po czym dodajemy ocet lub sok z cytryny, aby zakwasić zupę. 
Mąkę rozrabiamy w wodzi i dodajemy do gotującej się zupy (opcjonalnie zagęszczamy zupę, można pominąć) 
Zupę zastawiamy z ognia, dodajemy śmietanę rozrobioną z odrobiną gorącej zupy,aby się nie zwarzyła. 
Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. 
Na konice można dodać też posiekany koper i ugotowane na twardo jajka przekrojone na ćwiartki (opcjonalnie)




Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz