Kto nie uwielbia potraw swojej mamy? Każda z mam ma swoje sekretne dania lub składniki, które sprawiają, że z sentymentem wracamy do dań z dzieciństwa w dorosłym życiu. Dla mnie takim składnikiem jest rabarbar. Kojarzy mi się nie tylko z tradycyjnym kompotem w ślicznym różowym kolorze, ale też z puszystym, mięciutkim ciastem ucieranym z dodatkiem rabarbaru.
Przy okazji tych kulinarnych wspomnień chciałabym Wam polecić produkty Manufaktury Wielkopolskiej,która tak samo jak nasze mamy, ceni tradycyjną kuchnię, polskie smaki i chce dawać nam to, co najlepsze. Idealne na lato kompoty, w 100% naturalne miody i pełne smaku lata konfitury. Wejdźcie na stronę https://www.manufaktura-wielkopolska.pl/, zróbcie zakupy, a na hasło durszlak10 otrzymacie 10% rabat. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.
CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM
Składniki:
(forma 20x30)
3 jajka
1 szkl cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szkl. maślanki
3,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju
250-300 g rabarbaru (+2 łyżki cukru)
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, osuszamy,obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki rabarbaru zasypujemy 2,3 łyżkami cukru i odstawiamy na 10 minut.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy olej, a potem maślankę. Ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy odsączone z soku kawałki rabarbaru.
Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut.
Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz