środa, 28 grudnia 2016

Pierś z kaczki


Filet z kaczki może być doskonałym obiadem np. świątecznym lub może stanowić dodatek do sałatki (po wystudzeniu) albo urozmaicić półmisek wędlin. Mi w każdej wersji smakuje. Ważne aby jej nie przesuszyć.  Jak ją przygotować najlepiej? Opis znajdziecie poniżej. 

PIERŚ Z KACZKI

Składniki:
1 pierś z kaczki
odrobina pieprzu i soli

Przygotowanie:
Skórę pierś z kaczki nacinamy w kratkę aż do mięsa. Posypujemy z obydwu stron odrobina pieprzu i soli.

Na suchej, gorącej patelni układamy pierś skórą do dołu i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut (średniej wielkości kawałek). (można zacząć smażenie też na zimnej patelni, wtedy skóra będzie bardziej chrupiąca, tłuszcz będzie się wytapiał wolniej, są dwie metody)

Następnie kaczkę obracamy na drugą stronę i smażymy około 6 minut.
Po tym czasie kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kolejne 10 minut.

Wyjmujemy z piekarnika zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka minut, aby mięso odpoczęło

Filet kroimy w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz