niedziela, 4 grudnia 2016

Białe trufle - zimowe słodkości


 Zbliżający się coraz szybciej czas oczekiwania na święta nie musi oznaczać tylko typowych pierników, które na pewni są jego symbolem, ale można go urozmaicić także czekoladą, marcepanem i aromatycznymi cytrusami. W  tym roku wśród zimowych słodkości pojawiły się na moim stole domowe trufle. Te małe, białe łakocie kojarzą mi się właśnie z taką przedświąteczną atmosferą, pierwszymi płatkami śniegu, ulicami rozświetlonymi świątecznymi dekoracjami i pięknie ozdobionymi choinkami. Trufle są bardzo słodkie, ale trudno im się oprzeć.

BIAŁE TRUFLE


Składniki:
1/4 szklanki śmietany
2 tabliczki białej czekolady
wiórki kokosowe do obtoczenia
orzeszki w czekoladzie m & 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej.(opcjonalnie można dodać trochę rumu lub likieru amaretto) 

Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do chłodnej miski i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą con aby masa stężała. 

Stężałą masę nabieramy na łyżeczkę i w dłoni formujemy kulkę. 
Trzeba to robić dość szybko bo masa jest lepiąca a pod wpływem ciepła się rozpuszcza.

Kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych, a na wierzchu ozdabiamy orzeszkiem m & m. (Orzeszki można włożyć też do środka kulki)

Przechowujemy w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz