środa, 9 września 2015

Fajitas inaczej... czyli obiadowy sposób na kurczaka


Mój kolejny sposób na kurczaka pochodzi z kuchni meksykańskiej. Robię  dzisiaj fajitas z kurczakiem, ale będzie to  wersja obiadowa, nieco okrojona, ponieważ nie będzie ona podana standardowo w tortilli z dodatkiem sosów i sałat, a z kaszą bulgur, w której ostatnio bardzo się rozsmakowałam. 
Danie obiadowe lekkie i przyjemne w smaku, a do tego (może nie wygląda) bardzo sycące.


FAJITAS z KURCZAKIEM



Składniki:

1 filet z kurczaka
2 ząbki czosnku 
sok z 1/2 cytryny lub limonki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula
3 łyżeczki przyprawy gyros
oliwa do smażenia
sól i pieprz 
kasza bulgur do podania

Przygotowanie:  

Filet oczyszczamy, kroimy na paski,skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki, oprószamy przyprawą gyros i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na godzinę. 

W tym czasie kroimy obydwie papryki na paski.
Cebulę kroimy na grube pióra. Paprykę posypujemy przyprawą gyros i obsmażamy na oliwie do momentu aż zacznie robić się miękka ,ale jeszcze nie traci sprężystości. Do papryki dodajemy pióra cebuli i także szklimy. 

Podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni,a na oliwie na , której się smażyły obsmażamy kurczaka. 

Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i przed podaniem opiekamy w piekarniku około 10 minut. 

Ja podałam danie z kaszą bulgur, ale można podać jak standardowe fajitas czyli w tortilli z sosem i dodatkiem sałat.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz