niedziela, 20 kwietnia 2014

Mazurek last minute


Moje świąteczne i idealnie ułożone menu wymagało w tym roku dużo pracy, a ja pieczenie i gotowanie niestety musiałam odłożyć prawie na ostatnią chwilę. Na szczęście miałam pomysł na ekspresowy mazurek dla zapracowanych. Mimo,że ekspresowy wykonaniu bardzo, bardzo smaczny. Polecam szczególnie jeśli chcecie zaskoczyć gości czymś słodkim i wyjątkowym, ale na przygotowanie zostało last minute.
  Życzę wszystkim wyjątkowych i smacznych świąt!!!
MAZUREK Z KAJMAKIEM I MIGDAŁAMI



Składniki:

ciasto francuskie
mleko skondensowane słodkie
śliwki suszone
wódka
płatki migdałowe
skórka pomarańczowa

Przygotowanie: 

Ciasto francuskie układamy w blaszce, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy do zarumienienia około 15 minut.
Śliwki moczymy około 1 godziny w alkoholu, odcedzamy i kroimy na połówki.
Mleko gotujemy w puszcze 2 godziny i studzimy nie otwierając puszki.
(w wersji dla leniwych lub naprawdę last minute kupujemy gotową masę kajmakową)

Na upieczonym, ostudzonym  cieście układamy śliwki, a następnie masę kajmakową. Zanim masa całkowicie stężeje posypujemy kajmak płatkami migdałowymi i ozdabiamy według uznania np.skórką pomarańczową.

Wesołych Świąt!!!









4 komentarze:

  1. Bardzo dobry pomysł, a wygląd ciasta kuszący !
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny mazurek. :) Mleko gotuje się w sumie tak długi, że spokojnie w razie czego można zrobić kruche ciacho. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo w wersji dla leniwych można też kupić gotowy kajmak w puszce ;)

      Usuń