Czym smakuje grudzień? Jak dla mnie ciastem miodowym, świeżymi, soczystymi pomarańczami i mandarynkami, a im bliżej świąt piernikiem i śliwkami w czekoladzie. Przepisy na wykorzystanie śliwek już wkrótce, a dzisiaj pomysł na połączenie miodu i pomarańczy. Łapcie przepis, bo święta tuż tuż.
CIASTO MIODOWE Z
KREMEM POMARAŃCZOWYM
Składniki:
ciasto:
3 szkl mąki
150 g masła
2 jajka
150 g cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
krem:
1/2 l mleka
sok i skórka z 1 dużej pomarańczy
3/4 szkl cukru
2 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżka mąki pszennej
200 g masła w temperaturze pokojowej
dodatkowo na wierzch:
pół puszki kajmaku
garść orzechów pecan
Przygotowanie:
ciasto:
Masło rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem cukru i miodu, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia składników, zdejmujemy z ognia i studzimy. W misce łączymy mąkę z sodą, dodajemy jajka i ostudzoną mieszankę miodową.
Zagniatamy ciasto. Ciasto na początku będzie dość lejące, po chwili mieszania.zagniatania przekładamy na matę posypaną mąką i zagniatamy aż zrobi się bardziej elastyczne.
Ciasto dzielimy na dwie część, każdą zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 15-20 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika upieczone placki będą miękkie, ale podczas studzenia stwardnieją. Po przełożeniu masą nabiorą wilgoci i ponownie zmiękną.
krem:
Obydwie mąki rozrabiamy w 1/2 szkl mleka, resztę mleka podgrzewamy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę z mąki. Gotujemy do momentu, aż mleko zacznie gęstnieć.
Do gęstniejącej masy dodajemy sok i skórkę z pomarańczy.
Mieszamy do połączenia soku i budyniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła, mieszamy i studzimy.
Ostudzony budyń pomarańczowy miksujemy z resztą miękkiego masłem w temperaturze pokojowej.
Gotową masą przekładamy ostudzone placki z ciasta miodowego.
wierzch:
Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową , posypujemy orzechami pecan lub płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz