niedziela, 27 października 2019

Domowy budyń z karmelizowanym rabarbarem

Dzisiaj pomysł na szybki deser o smaku mojego dzieciństwa. 
Śmietankowy domowy budyń ze słodko-kwaśnym karmelizowanym rabarbarem.

BUDYŃ Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM


Składniki:
2 szkl mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
100 g masła 
karmelizowany rabarbar:
2 łodygi rabarbaru 
5 łyżek cukru

Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy 2 łyżkami cukru odstawiamy na kilka minut. Kiedy puści sok, przekładamy na patelnię, zasypujemy 3 łyżkami cukru i karmelizujemy aż zrobi się miękki.
Zostawiamy pół szklanki mleka a resztę podgrzewamy z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
W połówce szklanki mleka rozrabiamy obydwie mąki. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę z mąką i gotujemy budyń. Kiedy masa zgęstnieje, zestawiamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. 
Budyń przelewamy do szklanek lub miseczek i dodajemy karmelizowany rabarbar




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz