środa, 18 września 2019

Ciasto czeko-śliwka


Ciasto czekoladowe, pieczone śliwki zatopione z czekoladowym musie, a na wierzchu mus śliwkowy to coś obok czego nie da się przejść obojętnie. Koniecznie spróbujcie!

CIASTO CZEKO-ŚLIWKA


Składniki:
(forma20x30)
ciasto:
4 jajka
160 g mąki
130 g cukru
120 g masła
60 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki kakao
90 g śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem czekoladowy:
350 g śliwek węgierek (waga bez pestek)
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 czekolady mleczne
350 ml śmietany 30%
8 g żelatyny
1/2 szkl wody
mus śliwkowy:
200 g śliwek węgierek (waga bez pestek)
250 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
nasączenie:
3 łyżki śliwowicy
3 łyżki wody

Przygotowanie:
ciasto:
Masło rozpuszczamy ze śmietaną i czekoladą oraz kakao, studzimy.
Białka ubijamy z cukrem pudrem prawie na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a potem ostudzoną masę czekoladową.  Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do formy 20x30 cm. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Upieczone ciasto czekoladowe studzimy i dzielimy na dwa blaty.
krem czekoladowy:
Śliwki węgierki bez pestek układamy na blaszce i pieczemy  przez 15 minut w 180 stopniach. Upieczone studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Żelatynę moczymy w wodzie,a potem podgrzewamy (ja to robię w mikrofali) aby się rozpuściła.
100 ml śmietanki podgrzewamy.
Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy do nich cienką strużką ciepłą śmietankę. Cały czas mieszamy, aby żółtka się nie ścięły. Masę żółtkową wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. (uwaga: masy nie można dopuścić do wrzenia). Kiedy zacznie lekko gęstnieć zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i rozpuszczoną czekoladę. Studzimy.
Resztę śmietany ubijamy i łączymy z ostudzoną masą czekoladową.

Blat ciasta czekoladowego nasączamy mieszanką śliwowicy z wodą, nakładamy część kremu czekoladowego, na nim układamy upieczone śliwki, a potem resztę kremu. Przykrywamy drugim blatem, który także nasączamy. Na wierzch nakładamy mus śliwkowy.

mus śliwkowy:
Śliwki podgrzewamy w garnku z 3 łyżkami wody, aby się nie przypalały. Kiedy puszczą sok i zrobią się miękkie miksujemy blenderem na mus. Mus przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek.
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, łączymy z musem śliwkowym i żelatyną, układamy na wierzchu ciasta czekoladowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz