sobota, 2 grudnia 2017

Zimowy tort cynamonowy z rumem


Z początkiem grudnia i pierwszym śniegiem czuć coraz bliżej nadchodzące święta. Czas zacząć wstępnie planować co pojawi się na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnych dań musi być też deser. Pieczemy pierniki, serniki i ciasta z makiem, a ja proponuję w tym roku dla lekkiego przełamania tradycji pachnący świętami tort cynamonowy z ciemnym rumem i skórką pomarańczową.

ZIMOWY TORT CYNAMONOWY 


Składniki:
(forma 24 cm)
biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki cynamonu
poncz: 
1 szkl wody
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki ciemnego rumu
krem:
1,5 szkl mleka
1/3 szkl śmietany 30%
3/4 szkl cukru
1/3 szkl mąki pszennej (+1/2 szkl wody)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
340 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki ciemnego rumu
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Obydwie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a potem przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy do formy oprószonej mąką. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut. 
Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.
poncz: 
Wodę gotujemy z cukrem. Kiedy lekko zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i rum. Studzimy.
krem:
Mleko gotujemy ze śmietaną i cukrem. Mąkę rozrabiamy w 1/2 szkl wody i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do uzyskania budyniu. Budyń studzimy.
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę i dodajemy do niej partiami ostudzony budyń. Na końcu do masy dodajemy ekstrakat waniliowy, rum i cynamon. 
Z powstałej masy odkładamy 1/3 (posłuży do dekoracji) , a do reszty dodajemy skórkę pomarańczową.

Wykonanie:
Pierwszy blat polewamy ponczem, przykrywamy połową masy, wyrównujemy i przykrywamy następnym blatem ciasta. Biszkopt nasączamy ponczem, nakładamy pozostała część masy i przykrywamy trzecim blatem.Górny biszkopt też polewamy ponczem. 
Wierzch oraz boki tortu smarujemy 1/3 masy bez skórki pomarańczowej, którą zostawiliśmy do dekoracji. Tort wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.



2 komentarze: