wtorek, 24 stycznia 2017

Niepozorna szarlotka z orzechami


Brak pomysłu na niedzielne ciasto, a tym bardziej brak chęci na stanie w kuchni oraz długie i skomplikowane pieczenie, zrodził pomysł na szarlotkę z gotowej masy z prażonych jabłek z brzoskwinią. W prostocie tkwi siła. Biszkopt według mojego ulubionego przepisu (do zrobienia w 20 minut), przełożyłam gotową masą jabłkową, a na wierzch położyłam karmelizowane drobno siekane orzechy. Ciasto niepozorne, ale pyszne.

SZARLOTKA Z ORZECHAMI


Składniki:
(forma okrągła 24 cm)
biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

gotowa masa "jabłka prażone z brzoskwinią" 900 g

wierzch:
125 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżki mleka
cukier waniliowy
110 g orzechów grubo siekanych

Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do piany dodajemy po jednym żółtku. Do masy przesiewamy obydwie mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 170 stopni na około 20 miut. Biszkopt po upieczeniu studzimy i przecinamy na pół.

Biszkopt przekładamy gotową masą jabłkową (zimną). Na wierzch górnego biszkoptu  przekładamy przestudzone orzechy.

orzechowy wierzch:
Masło rozpuszczamy dodając obydwa cukry oraz mleko. Kiedy masa się zagotuje zdejmujemy z ognia i wrzucamy posiekane orzechy, mieszamy dokładnie.
Formę w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia (trzeba go lekko posmarować np. masłem)  i wlewamy do niej masę z orzechami (będzie dość rzadka). 
Orzechy wyrównujemy tak, aby całe dno formy było nimi pokryte. 
Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do  200 stopni na 15 minut. 
Po wyjęciu masa będzie nadal dość rzadka,ale zgęstnieje podczas studzenia. Przestudzone orzechy przekładamy na wierzch biszkoptu odwracając je z papierem do góry "nogami" i usuwamy papier.  Odstawiamy do zastygnięcia masy. 

uwaga: gotową masę jabłkową można podgrzać i wsypać do niej 1 galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i ostudzić. Dopiero potem przekładać masą biszkopt. Po dodaniu galaretki masa jabłkowa będzie gęstsza i stabilniejsza.
 


3 komentarze:

  1. Z tymi karmelizowanymi orzechami musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieskromnie muszę przyznać,że mimo swej prostoty jest rewelacyjna

      Usuń
  2. Jadłam podobną smakuje wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń