niedziela, 6 marca 2016

Tajska zupa kokosowa z krewetkami (Tom Kha)


W dzisiejszym cyklu zupa na niedzielę smaki azjatyckie. Zupa kokosowa z krewetkami o cudownym cytrusowym aromacie to idealna mieszanka smaku słodkiego, kwaśnego i ostrego. Do owoców morza podchodzę z dużą rezerwą,a tak naprawdę ich nie jadam. Krewetki są wyjątkiem od tej reguły. To jedyne owocami morza, które lubię. Jeśli ktoś jednak nie lubi nawet krewetek, do zupy tej można użyć kurczaka. 

TAJSKA ZUPA KOKOSOWA z KREWETKAMI
TOM KHA GAI
 


Składniki:
200 ml mleka kokosowego
200 ml bulionu
pasta Tom Kha
250 g krewetek (opcjonalnie kurczaka)
3-4  pieczarki
trawa cytrynowa 1 pęd
sos rybny lub ostrygowy do smaku
sos sojowy do smaku
3-4 liście kafiru
sezam do posypania

Przygotowanie:
Cebule i pieczarki obieramy i siekamy. 
Cebulę szklimy na odrobinie oleju kokosowego, dodajemy 1, 2 łyżęczki pasty Tom Kha,  zmiażdżoną trawę cytrynową i  liście kafiru. Zalewamy wszystko bulionem i chwilę gotujemy. 
Następnie dolewamy mleko kokosowe, wyjmujemy liście kafiru oraz trawę cytrynową, a do zupy dodajemy krewetki (bez pancerzy) oraz pieczarki. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie. 
Na koniec doprawiamy do smaku sosem rybnym oraz sojowym. Podajemy posypane sezamem lub kolendrą i odrobina mleka kokosowego 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz