W tym tygodniu zapraszam na sałatkowy zawrót głowy. Pomyślałam,że za rzadko je robię, a przecież nie muszą oznaczać tylko diety albo imprezowej czy świątecznej przekąski. Chociaż jako te ostatnie, moje propozycje świetnie się sprawdzą zachwycając gości.
Na początek królowa QUINOA.Komosa ryżowa. Ziarno roku. Zastanawiałam się o co takie wielkie halo z tym ziarnem. Musiałam wypróbować na własnej skórze , a właściwie na języku.
Zrobiłam sałatkę na podstawie przepisu na Tabbouleh, czyli sałatkę libańską.
Mmmmm....PYCHA!!!
Polecam.
Zrobiłam sałatkę na podstawie przepisu na Tabbouleh, czyli sałatkę libańską.
Mmmmm....PYCHA!!!
Polecam.
SAŁATKA Z QUINOA
Składniki:
filet
z kurczaka
ząbek
czosnku
sól
pieprz
olej
do smażenia
150
g komosy ryżowej (quinoa)
1
papryka czerwona
1
ogórek świeży
3
łyżeczki płatki migdałowe
1/2
pęczka natki pietruszki
5
listków mięta świeża
1
szt cebula czerwona
3
łyżki sok z cytryny
3
łyżki oliwy z oliwek
3
łyżki majonez tradycyjny
sól
i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Komosę dokładnie płuczemy (inaczej będzie gorzka) i gotujemy około 15-20 minut .
W czasie gdy komosa się gotuje przygotowujemy resztę składników:
paprykę
i cebulę kroimy drobno w kostkę,
ogórka obieramy i kroimy bez
wodnistego środka także w kostkę,
miętę i natkę siekamy drobno,
a filet z
kurczaka z solą pieprzem i czosnkiem smażymy w kawałkach.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
Gdy kasza będzie już ugotowana łączymy ją z ogórkiem,papryką i reszta składników.
Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i takim sosem polewamy nasza sałatkę.
Jeżeli nie ma to być danie wegetariańskie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i jeszcze raz mieszamy
wszystkie składniki.
Ja dodaję tez majonez , aby zaostrzyć jeszcze smak.
W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. Zapraszamy do rejestracji na http://www.zblogowani.pl
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i kolorowo, komosę kupiłam niedawno i też chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń