Strony

czwartek, 14 maja 2020

Domowa chałka



 Macie ochotę na domową chałkę na śniadanie?  Nic trudnego, przy tym cieście się nie napracujecie. Nawet jeśli zrobicie ją dzień wcześniej będzie idealnie miękka i puszysta. A z odrobiną masła i szklanką mleka to niebo w gębie, które przypomina sielskie wakacje na wsi.

DOMOWA CHAŁKA



Składniki:
370 g mąki
60 g cukru
1 jajko
220 ml mleka 3,2%
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
na kruszonkę:
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka cukru
1 łyżka zimnego masła
dodatkowo:
jajko do posmarowania

Przygotowanie:
chałka:
100 ml mleka podgrzewamy z 20 g mąki (ok.2 łyżek) cały czas mieszamy uważając, aby nie zagotować. Kiedy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do ostudzonej masy dodajemy resztę mleka, jajko, drożdże, mąkę, olej, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto. (będzie dość gęste, ale nie zwięzłe, elastyczne) 
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę,  miskę przykrywamy ścierką. 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na stolnicę z mąką, dzielimy na 3 części, lekko wyrabiamy. Każdą część ciasta rolujemy, a następnie zaplatamy w warkocz. 
Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20-30 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut.
kruszonka:
Mąkę, cukier i masło szybko rozcieramy między palcami tak, aby powstały grudki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz