Strony

poniedziałek, 24 listopada 2014

Śniadaniowe bułki krakowskie


"Uwaga, uwaga konkurs..." Po mojej ostatniej wygranej (upragniony robot planetarny Boscha)  hasło to zadziałało jak lep na muchy. Postanowiłam znowu spróbować swoich sił w kolejnym konkursie, tym bardziej, że zadanie było nie skomplikowane. Niestety tym razem się nie udało, ale za to na moim stole pojawiły się pyszne zakręcone i chrupiące bułki, które z przyjemnością zjadłyśmy na śniadanie.


ZAKRĘCONE  BUŁKI KRAKOWSKIE





Składniki:

1/2 kg mąki
1 żółtko
100 ml mleka
25 g masła
3/4 szkl ciepłej wody
20 g drożdży
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru
4 plastry kiełbasy krakowskiej
ewentualnie sezam do posypania 
jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłej wody dodając cukier i 2 łyżki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zaczną pracować .

Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przesianej do miski mąki połączonej z żółtkiem, rozpuszczonym przestudzonym masłem, mlekiem oraz szczyptą soli. Zagniatamy elastyczne ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ścierką na około 1 godzinę.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy kroimy w pasy zostawiając nie przecięty koniec ciasta. Ponacinany placek zwijamy w rulon (wszystkie paski jednocześnie),  zaczynając od ponacinanej strony do całego brzegu. Zaplatamy brzegi takiego rulonu aby powstała okrągła bułka. 

Mniej skomplikowana metoda: podzielić ciasto na małe kulki, wyjdą zwykłe okrągłe bułeczki.

Bułeczki układamy na blaszce w dużych odstępach i odstawiamy ponownie na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. 

Na koniec posypujemy je pokrojone w drobna kostkę kiełbasą krakowską, smarujemy roztrzepanym jajkiem  (można posypać dodatkowo ziołami lub sezamem) i pieczemy około 15 minut w 190 stopniach

Smacznego :)








4 komentarze:

  1. Bułki wyglądają ciekawie, przydałaby się zdjęciowa instrukcja jak je zawinąć. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze je zrobic, chlopakom na bank posmakuja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie domowe są najlepsze, też mam nadzieje,że będą Wam smakowały

      Usuń
    2. Monika gdyby nie chciało Ci się robić "wywijasków" możesz spróbować tradycyjnie tu jest moja instrukcja w wersji z mozzarellą
      http://www.doradcasmaku.pl/przepis/336851/buleczki-z-niespodzianka.html

      Usuń